top of page

Group

Public·8 members
Eric Reyes
Eric Reyes

A Fekete Telefon


A Fekete telefon (eredeti cím: The Black Phone) 2021-ben bemutatott amerikai természetfeletti horrorfilm, melynek rendezője Scott Derrickson, forgatókönyvírója Scott Derrickson és C. Robert Cargill. A főbb szerepekben Ethan Hawke, Mason Thames, Madeleine McGraw, Jeremy Davies és James Ransone látható.
A fekete telefonA rendőrség sikertelenül keresi Finney-t. A Portyázó ételt visz Finney-nek, és nyitva hagyja az alagsor ajtaját. Finney ki akar osonni, de egy másik fiú, Billy telefonon megakadályozza. Elmagyarázza, hogy ez egy játék, amit a férfi játszik: az emeleten várakozik rá, hogy egy övvel elverje, ha elhagyja a pincét. Billy arra utasítja, hogy egy zsinór segítségével (amit korábban még Billy talált) az alagsori ablakon keresztül meneküljön ki. Mászás közben Finney véletlen letöri az ablak rácsait, ami megakadályozza, hogy visszamászhasson. Gwen azt álmodja, hogy Billyt elrabolták, és elmondja apjának, mi történik.


Wright és Miller beszélgetnek egy Max nevű különc férfival, aki a bátyjával a környéken tartózkodik. Kiderül, hogy Finney-t Max pincéjében tartják fogva, amiről ő nem tud, és a Portyázó a testvére. A Portyázóval folytatott eszmecsere után, ahol próbára teszi Finney őszinteségét, úgy tűnik, mintha elengedte volna Finneyt ha igazat mondott volna a nevével kapcsolatban. Finney egy másik áldozattal, Griffinnel beszél telefonon. Griffin megmutatja Finney-nek egy zár kombinációját, és közli vele, hogy a Portyázó elaludt az emeleten. Finney feloson az emeletre, és kinyitja az ajtót, de a Portyázó kutyája figyelmezteti Finney szökésére. Finney kimenekül az utcára, de a Portyázó újra elfogja.


A sikertelen szökési kísérlet miatt csalódott Finney felveszi a telefont, hogy meghallgasson egy másik áldozatot, egy Vance nevű punkot, akitől Finney félt. Vance tájékoztatja Finneyt egy összekötő tárolóhelyiségről, amelyen keresztül kiszabadulhat, ha lyukat tör a falon, és kilép a fal másik oldalán lévő fagyasztón keresztül. Finney lyukat váj vécétartály fedelével a falba és belép a fagyasztó hátuljába, de észreveszi, hogy a fagyasztó ajtaja be van zárva. A telefon még egyszer csörög, Robin a vonal végén. Finney-t vigasztalja, és arra biztatja, hogy végre álljon fel és küzdjön magáért. Utasítja Finney-t, hogy vegye le a telefonkagylót, és tegye bele a piszkot, amelyet fegyverként ásott ki.


Gwen Vance elrablásáról álmodik, és felfedezi a Portyázó tulajdonát. Megkeresi a házat, és kapcsolatba lép Wrighttal és Millerrel. Max rájön, hogy Finney-t fogva tartják a házában, és a pincébe rohan, hogy kiszabadítsa, de a bátyja, a Portyázó megöli egy baltával. A rendőrök a Gwen által talált házhoz rohannak, de elhagyottnak találják. Az alagsorban megtalálják a Portyázó áldozatainak eltemetett holttestét. A Portyázó megtámadja Finney-t a baltával, de Finney-nek sikerül a telefonzsinórral megbotlatnia a Portyázót, aminek következtében a Finney által ásott gödörbe esik, ahol a Portyázó eltöri és beszorítja a bokáját az alján elhelyezett ablakrácsokba. A szellemek telefonon csúfolják a Portyázót, mire Finney kitöri a nyakát a telefonzsinórral, és megöli. Finney eltereli az őrzőkutyát hússal a fagyasztóból, és a megtanult kombináció segítségével kiszökik a házból. Finney kilép a házból az utca túloldalán a sírhelyekkel, ahol újra találkozik Gwennel, és a rendőrség rohan az ingatlanhoz. A testvérek vigasztalják egymást, amikor apjuk megérkezik, és elnézést kér a bánásmódért. Az iskolában egy magabiztos Finney ül szerelme mellett az osztályban.


Miután Scott Derrickson távozott a Doctor Strange az őrület multiverzumában című filmből, úgy döntött, hogy elkészíti a Fekete telefont munkatársával, C. Robert Cargillel.[4]


A telefon ki van húzva. És csörög. Finney Shawt, a félénk, de eszes 13 éves fiút elrabolta egy szadista gyilkos, és egy hangszigetelt pincében tartja, ahol a sikításnak nincs sok haszna. Amikor a falon egy kihúzott telefon csörögni kezd, Finney rájön, hogy a gyilkos előző áldozatainak hangját hallja. Akik eltökélték, hogy nem fogják hagyni, hogy ami velük történt, az megtörténjen Finneyvel is... A négyszeres Oscar-jelölt Ethan Hawke-ot pályája legfélelmetesebb szerepében láthatjuk, Mason Thames-t pedig a legelső filmszerepében. A Fekete telefon producere, társírója és rendezője Scott Derrickson, a Doctor Strange, a Sinister és az Ördögűzés Emily Rose üdvéért író-rendezője.


A Portyázó néven ismert sorozatgyilkos (Ethan Hawke) gyerekeket rabol el egy problémás környékről, hogy aztán senki se lássa őket többé. Legújabb áldozata, Finney (Mason Thames) egy hangszigetelt pincében tér magához, ahol egyetlen társasága egy nem működő telefon. De a készülék egyszer csak elkezd csörögni, a vonal túlsó végén pedig síron túli hangok szólalnak meg, hogy segítsenek a fiúnak elkerülni az elkerülhetetlent.


Scott Derrickson nem a jó öreg kreatív nézeteltérések miatt hagyta ott a Doctor Strange 2. rendezői székét, amit már ő is horrorisztikusabbnak képzelt el, hanem lelki problémákra hivatkozva. A rendezőnek előjöttek a gyerekkori traumái, melyeket aztán alaposan bele is dolgozta a Fekete telefonba azzal, hogy egy szétszaggatott család és környék sarjait tette meg főszereplőnek. Saját démonait ültette át ezekbe a figurákba, akik ennek köszönhetően igazi hús-vér figurákká váltak - sebzett lelkű és testű, összeszorított szájú gyerekekké, akik ugyan sokat könnyeztek és még többet nyeltek, de nem voltak hajlandók feladni. És az az igazán jó horror - vagy bármely zsáner terméke -, amely érdekeltté tesz, amelyben szurkolsz és aggódsz a szereplőkért: akik esetleges elvesztése emiatt sokkal jobban fáj.


A film természetfeletti vonzataival akadnak problémák. Nem is igazán az, hogy a Fekete telefon a játékideje során sem ad több támpontot annál, mint amit az előzetesek elárulnak, hanem hogy ezek egy részét akár el is hagyhatták volna. Ezzel ugyan szegényebbek lettünk volna egy remek figurával és alakítással a Finney húgát alakító Madeleine McGraw tolmácsolásában, viszont a történet csupaszabb, fogcsikorgatóbb és végső soron hatásosabb lett volna. És talán az is jót tett volna a hangulat fagyosabbá tételében, ha egy jó darabig nem derül ki, hogy kik és miért hívogatják Finney-t a földön túli telefon segítségével - csak hát ezeket a poénokat már az előzetesek is lelőtték.


Feltétlenül. A Fekete telefon mindenképp a jobban sikerült horrorfilmek közé tartozik. Története teljes átéléséhez ugyan el kell fogadni néhány megmagyarázatlan alapvetést, de ezt az átélést nagyban megkönnyíti, hogy Scott Derrickson író-rendező hiteles, illetve hitelesen eljátszott karaktereket mozgat egy hihető (és csöppet sem barátságos) környezetben és korban.


A Fekete telefon (The Black Phone, 16 éven aluliaknak nem ajánlott) 2022. június 23-tól látható a magyar mozikban. Az IGN Hungaryn megjelent valamennyi kritikát kritikaösszesítőnkre kattintva böngészhetitek. Minden idei bemutatót megtalálhattok a rendszeresen frissülő filmkalendáriumunkban.


Korábbi áldozatok szellemei hívják az elrabolt kisfiút a sorozatgyilkos pincéjében, de bár ne tennék. Ethan Hawke jelenlétén kívül közel értékelhetetlen film lett a Fekete telefon.


A Fekete telefon Derrickson hetedik filmje. A rendező az elsőktől kezdve megszállottan vonzódik a horrorhoz. Első nagyjátékfilmje még a videóra készült sokadik Hellraiser, majd első mozifilmje az Ördögűzés Emily Rose üdvéért volt. Ha újat mondani nem is tud, az író-rendező olyan kiválóan rakosgatja egymás mellé a műfaj bevett jegyeit, hogy az utóbbi évtized leghátborzongatóbb horrorfilmjei a keze alól származnak. Ethan Hawke a főszereplője a 2012-es Sinisternek, ami a falig tolja a családi, a démon és a kertvárosi horror fogalmait. Nagyobb kísérletezés jellemző a Távozz tőlem, Sátán! című filmjére, amiben a horror otthona nem a gótikus kastély, de még csak nem is a Fekete telefonban visszatérő amerikai kertváros, ami valamilyen oknál fogva fogékony a műfaj hangulatára. A Távozz tőlem, Sátán! a pokoli gonoszságot New Yorkba helyezi, ami eddig csak az evilági gonosz területe volt. Ha a film nem is ismétli meg a Sinister bravúrját, azon ritka filmek egyike, ami képes nézhető ördögűzés-jelenetet produkálni.


Derrickson műfaja a horror, de képes levezényelni abba kevéssé illő gigafilmeket is. Ilyen volt a kevéssé jól sikerült Amikor megállt a Föld, vagy a Doctor Strange. Eredetileg a második részben is visszatért volna a rendező, de végül a jól ismert kreatív nézeteltérésekre hivatkozva távozott a Marvel homokozójából. Az Őrület multiverzuma helyett belevetette magát a Fekete telefon világába, ami Joe Hill rövid történetén nyugszik. Megvan benne a már megismert hátborzongató kertváros, a fantasztikussal kokettáló gyerekszereplők és Ethan Hawke.


A film főhőse Finney (Mason Thames), aki húgával (Madeleine McGraw) él megözvegyült vietnámi veterán édesapjukkal. Otthon nincs minden rendben, a férfiből egy hangosabb ajtócsukás miatt is előtör a PTSD, amit ő töménytelen mennyiségű alkohol elfogyasztásával kompenzál. Ha az 1978-as családi környezet nem lenne elég, Finney-t még az iskolában is bántják, de szerencsére akad, aki megvédi. Egy ideig. Ugyanis a várost a Portyázó nevet kapó sorozatgyilkos járja fekete furgonjával és gyanútlan gyerekeket rabol el. Néhány társa után Finney is erre a sorsra jut és egy üres, de hangszigetelt pincehelyiségben ébred. A szobában csak egy fekete telefon van, ami a belőle kitépett kábel ellenére rendszeresen csörög, rajta keresztül pedig a gyilkos korábbi áldozatai üzennek a szellemekkel kommunikáló fiúnak. 041b061a72


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Members

bottom of page